Metal Günlüğü
Tıbbi Ekipmanlarda Metal Kullanımı
Tıbbi ekipmanlarda metal kullanımı, aralarından seçim yapabileceğiniz çok çeşitli cerrahi yardım ve aletlerin hazırlanmasında yaygındır.Teknolojik evrim, tıp sektöründe ve tedavi dinamiklerinde devrim yarattı. Şimdi, tıp ve cerrahi, uygun prosedüre sahip tedaviyi sağlamak için çeşitli profesyonel araçların kullanımını da içerir. Bu gelişmeler, verimli tedavi ve daha iyi hasta bakımı için farklı yolların oluştuğunu gösterir. Tıbbi ekipman üretimi için çok sayıda farklı malzeme kullanılmaktadır. Cerrahi ekipman için bir metal seçerken, alaşımın türünü ve derecesini anlamak büyük rol oynar.
Doğru Metali Seçme İhtiyacı
Tıbbi ekipmanlarda metal kullanımı için doğru metali seçmek, tıbbi ekipman üretiminde hayati bir rol oynar. Ama neden her şey için bir metal kullanamadığınızı merak ettiniz mi? İşte bu yüzden belirli tıbbi ekipman için doğru metali bulmanız gerekiyor.
- Koltuk değneği ve protez cihazlar gibi vücuda destek sağlamak için kullanılan bazı tıbbi cihazlar.
- Mekanik parçalar hareketi içerir ve kollar ve dişliler gibi diğer vücut parçalarıyla birlikte çalışır.
- Bıçaklar, sondalar ve noktalar dahil olmak üzere karmaşık şekillerde oluşturulması gereken karmaşık parçaların oluşumu.
- Ameliyatlarda kullanılan bazı ekipmanlar sterilizasyon gerektirir.
Tıbbi cerrahide yer alan tüm farklı amaçlar ve işlem türleri göz önüne alındığında, her enstrümanın uygun metale ihtiyacı vardır.
Tıbbi Ekipmanlarda Metal Kullanımı: Kullanılan Ana Metaller
Tıbbi ekipman imalatında kullanılan ana metaller şunları içerir:
- Titanyum
- Bakır
- Alüminyum
- Kobalt Krom
- Paslanmaz Çelik
İhtiyacınıza en uygun metalin hangisi olduğunu görmek için bu metalleri detaylı olarak anlatalım.
Titanyum
Titanyum %100 korozyona dayanıklıdır. Bu da onu vücutta kullanılan ekipman ve implantlar için uygun hale getirir.
- Karbon çeliği ile hemen hemen aynı çekme mukavemetine sahiptir.
- Diğer bazı metallerden daha hafif ve esnektir.
- Titanyum, paslanmaz çelikten daha fazla ısıya dayanıklıdır.
- Biyo uyumludur ve vücut ona yabancı bir madde gibi davranarak enfeksiyona yol açmaz.
Bakır
Bakır, çok güçlü bir metal olmadığı için tıbbi ekipmanlarda metal kullanımı açısından o kadar popüler değildir. Bununla birlikte, antibakteriyel ve antiviral özellikleri onu cerrahide ve hastalıkların önlenmesinde en yaygın kullanılan metallerden biri yapar. FDA, virüslerin bulaşmasını önlemek için kullanılmak üzere 400’den fazla bakır alaşımını biyosidal (Biyosidal ürün, bir aktif maddeyi yok etmek, caydırmak, zararsız hale getirmek, eylemini önlemek veya başka bir şekilde uygulamak amacıyla kullanılan bir üründür.) olarak onayladı. Bakır, diş tedavilerinde ve implantlarda yaygın olarak kullanılır, ancak toksisiteye neden olabileceğinden vücudun diğer kısımlarında kullanılmaz.
Bakır alaşımlarımız için bakır sayfamızı kontrol etmeyi unutmayın!
Alüminyum
Alüminyum, tıbbi ekipmanlarda metal kullanımı açısından ameliyatta kullanılacak ekipmanların üretiminde kullanılmaz, ancak tıbbi yardım üretiminde sıklıkla kullanılır. Alüminyum korozyona dayanıklı iken, ham alüminyum bazen oksitlenerek korozyona neden olabilir. Bu amaçla alüminyum, ömrünü uzatmak ve korozyondan korumak için eloksal kaplama yapılır veya boyanır. Mukavemeti ve korozyona uğramaması özelliğinden dolayı tekerlekli sandalye, sehpa, koltuk değneği ve hastane karyolası imalatında kullanılmaktadır.
Kobalt Krom
Kobalt krom, krom ve kobalttan oluşan bir metal alaşımıdır. İstenilen şekli 3D olarak yazdırmaya uygun olduğu için tıbbi ekipmanlarda metal kullanımı açısından uygun bir seçimdir. Ekipman üretimi için kullanmadan önce, elektro-parlatma, kirlenmeyi önlemek için yüzeyi pürüzsüz hale getirilir. Kobalt krom, yüksek sıcaklık dayanımı, mukavemeti ve aşınma direnci nedeniyle tıbbi ekipmanlarda metal kullanımı açısından en çok tercih edilen metal alaşımlarından birisidir. Aynı zamanda biyo uyumludur ve dental implantlar ve ortopedik protezler için mükemmel bir seçimdir.
Paslanmaz Çelikler
Paslanmaz çelikler, korozyon direnci ve dayanıklılığı nedeniyle tıbbi ekipmanlarda metal kullanımı açısından tıbbi alet endüstrisinde en yaygın kullanılan metallerden birisidir. Özellikle nikel alerjisi olan kişiler için en iyi seçimdir. Toksik olmayan yapısı, kontaminasyonu önlemek için kullanımı doğru kılar. Krom oksit filmli paslanmaz çelikler, kimyasal veya mekanik hasara karşı kendi kendini onarır. Sünekliği etkilemeden büyük çekme mukavemeti ve tokluk oluşturmak için soğuk çalışma yoluyla paslanmaz çelik alaşımlı cerrahi ekipman hazırlamak mümkündür. Paslanmaz çelikler, kolay sterilize edilebildiği için forseps, cımbız, kırık kemikler için vida ve intravasküler stent üretiminde kullanılmaktadır.
Sonuç
Tıbbi ekipmanlarda metal kullanımı için doğru metal türünün seçimi hassasiyet gerektirir. Paslanmaz çelikler, kobalt krom, bakır, titanyum ve alüminyum yüksek biyo uyumlulukları ve dayanıklılıkları nedeniyle yaygın olarak kullanılan metallerdir. Doğru seçimi bulun ve ihtiyacınıza uygun olanı seçin. Daha fazla bilgi ve projeniz için ihtiyacınız olan metal ürünler için hemen bize ulaşın!
Ürün Yelpazemize Göz Atın!