Alaşımlı Çelikler
Rulman Çelikleri: Özellikleri ve Kullanım Alanları
Oxford English Dictionary, rulmanı “bir parçanın mümkün olduğunca az sürtünme ile başka bir parça ile temas halinde dönmesine veya hareket etmesine izin veren başka bir makine parçası” olarak tanımlar.
Rulmanlar zorlu ortamlarda güvenilir bir şekilde hizmet verirken, şiddetli statik ve döngüsel yüklere dayanmak zorunda kalabilir. Rulman çelikleri bu bağlamda çok uygundur ve birçok biçimiyle, rulman imalatında sıklıkla tercih edilen malzemeyi temsil eder.
Rulman Çelikleri ve Özellikleri
Rulman çelikleri yüksek aşınma direncine ve yuvarlanma yorulma mukavemetine sahip özel çeliklerdir. Yüksek karbonlu krom yatak çeliği, mühendislik çeliği ve bazı paslanmaz çelik türleri ile birlikte ısıya dayanıklı çelik, yatak malzemesi olarak ve diğer amaçlar için kullanılır.
Aydınlar Makine Metal, yüksek kalitesi ve güvenilirliği sayesinde rulman çelikleri tedariğini en kaliteli ürünlerle sağlar. Daha fazla bilgi edinmek için Rulman Çelikleri sayfasını ziyaret edebilirsiniz!
Rulman Çelikleri Üretim Süreci
Rulman çelikleri yüksek kaliteli çelik uygulamalarının en zorlularından biridir. Önemli kriterler, çeliğin temizliği ve strese ve dolayısıyla çelik bileşenin potansiyel arızasına neden olabilecek metalik olmayan cisimlerin azaltılmasıdır.
Bu faktörlere dikkat edilerek, vakumla gazdan arındırma, erimiş çeliğin argonla örtülmesi ve ikincil çelik rafine etme sırasında endüktif karıştırma dahil olmak üzere bir dizi kilit tekniğin tanıtılmasıyla birlikte, mühendislik çeliklerinin yorulma performansı giderek iyileşmiştir.
Rulman Çelikleri Geliştirme Çalışması
Çelik üretimi geliştirme çalışması, genel olarak çeliğin amaçlandığı uygulamanın gereksinimlerine ilişkin süreç bilgisi ve derin bilginin birleşimine bağlıdır. Nihai ürün özelliği gereksinimleri, bileşen oluşturma operasyonları ve hammadde üretiminin tümünün ürün ve üretkenlik geliştirme çalışmalarında uyumlu hale getirilmesi ve sürekli olarak ele alınması gerekir. Hurda seçiminden nihai ürün pazarlama faaliyetlerine kadar tüm üretim zincirinin kontrolü bunu başarmanın etkili bir yoludur.
Rulman Çelikleri ve Isıl İşlemi
Rulman çelikleri yumuşak (sertleşmemiş) durumdayken, çeliğin sertleşmesi için çok yüksek bir sıcaklıkla ısıtılmalı ve ardından çok hızlı bir şekilde soğutulmalıdır. Isıl işlem fırınında ısıtıldığında yapı perlitten östenit olarak bilinen, karbon ve demirden oluşan bir faza dönüşür.
Söndürmeden (çok hızlı soğutma) sonra yapı ostenitten martensite dönüşür. Martensite dönüştüğünde çelik çok sertleşir. Ancak bu noktada “termal olarak stabilize” sınıfına kabul edilmez.
Çeliğin Termal Olarak Stabilizasyonu
Çelik termal olarak stabilize edilmezse, tutulan östenit uzun bir süre (muhtemelen yıllar) boyunca martensite dönüşecektir. Bu dönüşüme, metalurjik büyüme (termal büyüme ile karıştırılmamalıdır) adı verilen bir hacim artışı eşlik eder. Metalurjik Büyüme, yatak gibi çelik parçaların oda sıcaklığında bile boyut ve biçiminde değişikliğe neden olacaktır.
Bu istenmeyen metalürjik büyümeyi ortadan kaldırmak için çeliğin termal stabilizasyona tabi tutulması gerekir. Bu nedenle -84 santigrat derecede tekrarlanan soğutma döngüleri ile çeliği dönüştürmek için temperleme ile gerçekleştirilir.
Rulman Çelikleri ve Kullanım Amaçları
Rulmanlar, makine bileşenleri arasında minimum sürtünme ile göreceli hareket sağlayan, yüksek düzeyde mühendislik gerektiren, hassas bir şekilde yapılmış makine elemanlarıdır. Yüksek yükleri kolaylıkla ve verimlilikle taşırlar ve yüksek hassasiyet, güvenilirlik ve dayanıklılık sunabilirler.
Her biri farklı amaçlar için kullanılan birkaç çeşit rulman vardır. Bunlara bilyalı rulmanlar, makaralı rulmanlar, bilyalı baskı yatakları, makaralı baskı yatakları ve konik makaralı baskı yatakları dahildir.
Farklı uygulamalar, farklı özelliklerin üstesinden gelmek için rulmanlar gerektirdiğinden, rulman türleri arasındaki farklar, yük tipi ve ağırlığın üstesinden gelme yeteneği ile ilgilidir. Bilyalı rulmanlar, hem radyal hem de itme yüklerini kaldırabildikleri için son derece yaygındır.
Bir rulman, zorlu ortamlarda güvenilir bir şekilde hizmet verirken şiddetli statik ve döngüsel yükleri sürdürmek olduğundan, rulman çelikleri bu amaç için çok uygun malzemelerdir. Rulmanların çoğunda uygulama bulan iki çelik kategorisi vardır.
Birinci kategori, kesitleri boyunca yeteri kadar sertleştirilmiş çeliklerden oluşur. İkinci kategori ise yumuşak çekirdekli ancak indüksiyonla sertleştirme gibi işlemler kullanılarak uygulanan inatçı yüzey katmanlarına sahip çeliklerden oluşur.
Rulman çelikler deformasyon gözlemlenmeyen, daha fazla kuvvete dayanabilen malzemeler olarak bilinir. Aynı zamanda yıllar içerisinde gerçekleşebilecek olan aşınma ve yıpranma gibi sorunlar, rulman çeliği için söz konusu değildir.
Daha fazlası ve harika ürün yelpazemiz için iletişim sayfasındaki adreslerimizden bizden detaylı bilgi talebinde bulunabilir ve teklif formundan direkt olarak teklif talebinde bulunabilirsiniz!
Ürün Yelpazemize Göz Atın!