Alaşımlı Çelikler
Islah Çelikleri: 4 Adımda Kullanım Alanları ve Özellikleri
Islah çelikleri özellikle karbon içeriği nedeniyle kimyasal bileşikleri sertleşmeye uygun olan ve tavlama işleminden sonra belirli bir çekme mukavemetine karşı yüksek sertlik gösteren, alaşımsız ve alaşımlı makine imalat çelikleridir.
Islah çelikleri için sertleşebilirlik özelliklerinin yanı sıra yüksek mukavemet ve süneklik istenir. Yeterli sertlik elde edebilmek için, ıslah çeliklerinin nispeten daha fazla karbon içerdiği bilinir. Kalın kesitli parçalar için sertlik derinliği en önemli kriter olduğundan, bu parçalar alaşımlı ıslah çeliklerinden imal edilir.
Islah çelikleri kimyasal bileşimlerine göre 4 ana grupta toplanır.
- Alaşımsız ıslah çelikleri
- Manganez alaşımlı ıslah çelikleri
- Krom alaşımlı ıslah çelikleri
- Krom-molibden alaşımlı ıslah çelikleri
Kimyasal Bileşimlerine Göre Islah Çelikleri
Alaşımsız çeliklerde, tavlama mukavemeti karbon içeriğiyle orantılı olarak artar. Mangan, mangan alaşımlı ıslah çeliklerinin sertleşebilirliğini arttırdığından, 30Mn4 ve 40Mn4 çeliklerinde minimum akma dayanımı C60 çeliğindeki özellikleri gösterir.
Krom alaşımlı ıslah çeliklerde ise krom elementi sertleşebilirliği önemli ölçüde artırır ve plastisiteyi de olumlu etkiler. Molibden, kroma göre sertleşme kabiliyetini daha fazla artırır. Ayrıca temperleme mukavemetini arttırır ve temperleme kırılganlığı olasılığını azaltır.
Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Tüm ısıtma hızlı soğutma işlemine ayrıca su verme veya yağla su verme denir. Su verilmiş çelik inanılmaz derecede serttir ancak birçok uygulama için gereken süneklikten yoksundur. Islah çeliğinin hazırlanma süreci, istenen süneklik ve sertlik dengesini elde etmek için söndürülmüş metali yavaş ve doğru bir şekilde yeniden ısıtma işlemidir.
Hassas Hareket Etmenin Önemi
Bu işlemi uygularken çelikteki herhangi bir düzensizlik, malzemelerin bükülmesine, bozulmasına ve hasar görmesine neden olur. Bu bozulmalar, ıslah edilmiş çeliğinizin genel bütünlüğünü tehlikeye atar, bu nedenle hassas tavlama konusunda deneyimli bir hizmet sağlayıcı seçmek çok önemlidir.
Çeliğiniz su verme ile sertleştirildikten hemen sonra çelik ıslah işlemini gerçekleştirmek önemlidir. Bu, yapının söndürmenin kırılganlığından ödün vermemesini sağlar.
Boyut ve Mukavemet
Bu çeliklerin seçiminde parça boyutları ve mukavemet değerleri önemlidir. Alaşımsız ıslah çelikleri sadece küçük kesitli parçalarda verimli olabilir. Kalın kesitli parçalarda sertlik dağılımının homojenliği, alaşım yapılıp yapılmadığına bağlıdır. Malzeme alaşımlarına göre sertlik dağılımındaki değişiklikler Jominy test sonuçları ile gözlemlenebilir.
Hazırlanma Süreci
Süreç çelikle başlar. Islah edilebilecek birçok farklı metal olsa da çelik, gücü ve direnci açısından değerlidir. Kalitenizi ve çeliğinizi veya başka bir demir bazlı alaşımı seçtikten sonra, çeliği tavlama işlemi aşırı ısı ile başlar.
Isınma ve Soğuma
Çelik yeterince ısıtıldıktan sonra hızla soğutulur. Çelik ıslah etmenin arkasındaki teori basit olsa da, tüm süreç inanılmaz derecede kesindir. Tam sıcaklık gereksinimleri, soğutma sıcaklığı, soğutma yöntemi ve hızı, çelik ısıl işlem sürecinin istikrarlı ve eşit bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlamak için son derece dikkatli olmayı gerektirir.
Bu Çelikleri Kullanmanın Sağlayacağı Avantajlar
Diğer alaşımlara göre ıslah çeliklerini seçmenin birçok mükemmel nedeni vardır. Sektörünüze bağlı olarak, tam standartlarınızı karşılayacak çeşitli kalite ve kalınlıkları tercih edebilirsiniz. Islah çelikleri tercih ettiğinizde tadını çıkarabileceğiniz birkaç rekabet avantajı:
- Daha az kırılgan
- Artan süneklik
- Kolay kaynaklanabilir
- Geliştirilmiş aşınma direnci
Bu çelikleri kullanmanın en büyük avantajlarından biri, mevcut geniş çeşitlilik yelpazesidir. Çelik tavlama olmadan, paslanmaz çeliğiniz ve diğer alaşımlarınız aynı düzeyde süneklik ve kaynaklanabilirlik özelliklerine sahip olmayacaktır. Bunun yerine kullanılan ıslah edilmemiş su verilmiş çelik, genellikle çalışmak için çok kırılgandır ve istediğiniz uygulamaya yeniden yerleştirilemeyecek kadar zordur.
Ortak Uygulamalar
Islah çeliklerinin çok çeşitli cıvatalar, somunlar, krank milleri, akslar, kontrol parçaları, piston kolları, çeşitli aks türleri, dişler vb. dahil olmak üzere çeşitli makine ve motor parçalarının, dövme parçaların imalatında yaygın olarak kullanıldığı bilinir. Bu nedenle bu çelikleri, inşaat ve alaşımsız çeliklerden sonra en çok üretilen ve kullanılan çelik türüdür.
Ekipman ihtiyaçları için bu çelikleri tercih eden birçok endüstri var. İşte sektörünüz için geçerli olabilecek bazı uygulamalar:
- Köprü ve bina inşaatı
- Dayanıklı depolama tankları
- Matkaplar ve testereler için kesme kenarları
- Römorklar ve damperli kamyonlar
- Dişliler
- Deflektör plakaları
Bu çelikler hakkında daha fazla bilgi ve teklif talebinde bulunmak için hemen bizimle iletişime geçin! Ayrıca eposta ile bize ulaşarak teklif talebinizi iletebileceğinizi unutmayın!
Ürün Yelpazemize Göz Atın!