Alaşımlı Çelik ve Paslanmaz Çelik: Farklılıklar, Kullanımlar ve Daha Fazlası

alasimli-celik-ve-paslanmaz-celik

Çelik, bir demir ve karbon alaşımıdır ve gücü, dayanıklılığı, özelleştirilebilirliği ve hızlı imalatı nedeniyle inşaat ve askeri sektörlerin temel bir parçasıdır. Piyasada mevcut çeşitli çelik türlerinden alaşımlı çelik ve paslanmaz çelik karşılaştırması, çelikle çalışmak isteyen üreticiler arasında yaygın olarak yapılan birçok karşılaştırmadan biridir .

Alaşımlı çelik ve paslanmaz çelik arasından herhangi birinin seçilmesi ancak projeyle ilgili özelliklerinin anlaşılmasından sonra gerçekleşmelidir. Sonuç olarak, bu makale paslanmaz çelik ile alaşımlı çeliğin karşılaştırılması hakkında bilmeniz gereken her şeyi açıklamaktadır. Alaşımlı çelik ile paslanmaz çelik arasındaki özellikleri, davranışları ve farklılıkları gösterir; böylece projeniz için bunlardan herhangi birini seçebilirsiniz.

İçindekiler

Alaşımlı Çelik ve Paslanmaz Çelik Arasındaki Kompozisyon ve Sınıflandırma Farkı

Alaşımlı çelik ve paslanmaz çelik karşılaştırmasından sonra doğru çelik türünü başarılı bir şekilde seçmek için üreticilerin bunlar hakkındaki her şeyi iyice anlaması gerekir. Sonuç olarak, bu bölümde alaşımlı çelik ile paslanmaz çelik arasındaki farkı göstermek için bileşim ve sınıflandırma tartışılacaktır.

Alaşımlı Çelik

Alaşımlı çelik, karbon çeliğindeki karbon ve demirin yanı sıra birden fazla alaşım elementi içeren bir çelik türüdür . Bu tür alaşım elementleri, ana çelik malzemelerde bulunmayan veya düşük olan bazı özelliklerin geliştirilmesine yardımcı olur. Örnekler arasında güç, aşınma direnci, tokluk ve sertlik yer alır.

Düşük Alaşımlı Çelik ve Yüksek Alaşımlı Çelik

Alaşımlı çelikler, mevcut alaşım elementlerinin (karbon ve demir değil) yüzdesine göre yüksek ve düşük alaşımlı çelikler olarak sınıflandırılır.

  • Düşük alaşımlı çelik,  toplam malzeme bileşiminin %5’inden fazlasını oluşturmayan alaşım elementleri içerir. Alaşım elementlerinin eklenmesi, temel çeliğe kıyasla malzemenin mekanik özelliklerini ve korozyon direncini artırır. Düşük alaşımlı çelikleri oluşturabilen yaygın alaşım elementleri arasında Nikel (Ni), Krom (Cr), Vanadyum (V), Bakır (Cu), Tungsten (W) ve Bor (B) bulunur.
  • Yüksek alaşımlı çelik,  toplam malzeme bileşiminin %5’inden fazlasını oluşturan alaşımlı çelik içerir. Daha yüksek yüzde, malzemelerin mekanik özelliklerini büyük ölçüde artırır. Paslanmaz çelik, paslanmaz çelik kalitesine bağlı olarak en az %12 Krom içerdiğinden yüksek alaşımlı çeliğin bir örneğidir.

Ortak Alaşım Elementleri ve Etkileri

20’den fazla alaşım elementinin kullanılması karbon çeliğinin mekanik özelliklerini geliştirebilir. Her alaşım elementi, karbon çeliğine kazandırdığı benzersiz özelliklere sahiptir. Aşağıda en yaygın beş alaşım elementi verilmiştir:  

  • Az miktarda fosfor ve kükürt içeren manganez,  şekillendirilen çelik alaşımını daha az kırılgan ve daha yumuşak hale getirir.  
  • Kromun  yüzdeye bağlı olarak etkisi vardır. Küçük bir oranda (%0,5 – %2) kullanıldığında malzemenin sertliğini arttırabilir. Daha yüksek bir yüzde (%4 – %18) korozyon direncini artırabilir.
  • Yaklaşık %0,15 oranındaki vanadyum  , karbon çeliğinin gücünü, ısı direncini ve genel tane yapısını artırabilir. Krom ile birlikte kullanıldığında şekillendirilen çelik alaşımı, şekillendirilebilirliğini kaybetmeden sertliği arttırmıştır.
  • Nikelin  yüzdeye bağlı olarak da etkisi vardır. Yaklaşık %5 oranında şekillendirilmiş çelik alaşımının gücü arttırılmıştır. Daha yüksek bir yüzde (%12’nin üzerinde) oluşturulan alaşımın korozyon direncini artıracaktır.
  • Tungsten,  şekillendirilmiş çelik alaşımının yapısal yapısını artıracaktır. Ayrıca ısı direncini artırarak erime noktasının artmasına neden olur.  

Paslanmaz Çelik

Paslanmaz çelik, aşırı korozyon direnci ve estetik çekiciliği ile bilinen yüksek alaşımlı bir çeliktir. Genel olarak sertlik ve korozyon direncinden sorumlu olan en az %10,5 Krom, %1,2’den az Karbon ve diğer alaşım elementlerini içerir.

Krom İçeriği ve Önemi

İhtiyaç duyulan özelliklere ve kaliteye bağlı olarak paslanmaz çelik aynı zamanda titanyum, manganez ve nikel gibi diğer alaşım elementlerini de içerebilir. Kromun varlığı oksijenle temas ettiğinde krom oksit oluşumuna yol açar. Paslanmaz çeliğin pasivasyonu olarak bilinen bu işlem, metalin korunmasına yardımcı olur ve metalin kendi kendini onarmasına olanak tanır. Özellikleri nedeniyle paslanmaz çelik aşağıdaki yönlerden önemlidir.

  1. Yüksek ısı direnci onu ısı eşanjörlerinde, kazanlarda, vanalarda ve kızdırıcılarda önemli kılar.
  2. Bakteri üremesini engelleyerek yüksek hijyen gerektiren fonksiyonlarda uygulanabilir hale getirir.
  3. Yüksek mukavemet/ağırlık avantajına sahip olması onu otomotiv ve uçak endüstrisinde kullanışlı kılmaktadır.
  4. %100 geri dönüştürülebilirdir.  

Yaygın Paslanmaz Çelik Türleri

Birçok paslanmaz çelik malzeme türü  beş ana gruba ayrılır. Aşağıda paslanmaz çelik türlerinin kısa bir açıklaması bulunmaktadır. 

  • Östenitik Paslanmaz Çelik Kaliteleri,  %17-25 Krom ve %8-20 Nikel ve diğer alaşım elementlerini içeren, manyetik olmayan SS’lerdir. Mükemmel sünekliğe, korozyon direncine, tokluğa, yüksek şekillendirilebilirliğe ve kaynaklanabilirliğe sahiptirler. Ayrıca korozyon direncini büyük ölçüde artıran molibden içerirler. Örnekler arasında 304/304L, 316/316L ve 253 yer alır.
  • Ferritik Paslanmaz Çelik Kaliteleri,  korozyon direncinden sorumlu olan %10,5 Krom içerir. Soğuk işlem veya ısıl işlemle güçlendirme mümkün olmadığı veya faydalı olmadığı için tavlanmış halde kullanılırlar. Ayrıca, yapısal uygulamalarını azaltan ve levha ve rulo olarak kullanılabilirliğini sınırlayan tokluk eksikliği. Örnekler arasında 409 ve 430 SS yer alır.
  • Martensitik Paslanmaz Çelik Kaliteleri  %12 ila %16 Krom ve %0,08 ila %2 karbon içerir. Isıl işleme tabi tutulabilirler, kaynaklanabilirlikleri düşüktür, süneklikleri düşüktür ve soğuk işlemeyle uyumlu değildirler. Örnekler arasında 410, 420C ve 431 SS Sınıfları yer alır.
  • Dubleks Paslanmaz Çelik Kaliteleri  eşit miktarda östenit ve ferrit içerir. %18-29 Krom, %3-8 Nikel ve Molibden ve Azot gibi diğer alaşım elementlerini içerirler. Güçlü, dayanıklı, korozyona dayanıklı ve çukurlaşma ve klorür stresine karşı dayanıklıdırlar. Ancak ısıl işleme tabi tutulmazlar ve soğuk çalışmaya zayıf tepki verirler. Bununla birlikte manyetiktirler, kaynaklanabilirler ve imalatları kolaydır. Örnekler arasında 2205 ve S32750 kalite SS yer alır.
  • Yağışla sertleşen paslanmaz çelik kaliteleri  %12-16 Krom ve %3-9 Nikel ile Al, Cu ve Ti gibi çökelti oluşturabilen küçük alaşım elementleri içerir. Isıl işleme tabi tutulabilir, güçlü ve çok esnektirler. İşleme tavlanmış durumda gerçekleşir ve ardından temperleme meydana gelir.   

Alaşımlı Çelik ve Paslanmaz Çelik’in Mekanik Özelliklerinin Karşılaştırılması

Mekanik özellikler, alaşımlı çelik ve paslanmaz çelik karşılaştırmasının ana biçimidir. Her ne kadar her alaşım veya paslanmaz çelik türü farklılık gösterse de, aşağıda mekanik özellikleri açısından karşılaştırmalarının genel bir temsili verilmiştir:

Gerilme Direnci

Çekme mukavemeti, bir malzemenin kırılmadan önce çekme gerilimine dayanma yeteneğini ifade eder ve alaşıma ve ısıl işlem sürecine bağlıdır. Alaşımlı çelikler, paslanmaz çeliğe (515-827) göre daha yüksek çekme mukavemetine (758-1882) sahiptir. Sonuç olarak alaşımlı çelikler daha fazla yapısal uygulamaya sahiptir.

Sertlik

Sertlik, bir malzemenin aşınmaya ve aşınmaya karşı direncinin bir ölçüsüdür ve malzemenin bileşimine ve ısıl işleme bağlıdır. Alaşımlı çelikler, %5’ten daha az alaşım elementleri nedeniyle, 200HB ila 600HB (Brinell sertliği) arasında değişen sertliğe ve paslanmaz çeliğe göre daha yüksek aşınma direncine sahiptir. Paslanmaz çelik, Mohs sertlik ölçeğinde 8. sırada ve Brinell ölçeğinde 150HB ila 300HB arasında yer alır; bu, bakır ve alüminyum gibi malzemelerden daha sert olmasına rağmen çoğu metalden daha az sert olmasını sağlar.

Süneklik

Süneklik, bir malzemenin ısıl işleme bağlı olarak kırılmadan uzama yeteneğini ölçer. Alaşımlı çelikler paslanmaz çeliğe göre daha yüksek sünekliğe sahiptir. Sonuç olarak kırılmadan şekil verilmesini gerektiren uygulamalar için daha uygundurlar. Bu, hassas bileşenlerin yapımında hassasiyet gerektiren mühendislik uygulamalarında açıkça görülmektedir.

Etki Dayanıklılığı

Alaşımlı çeliklerin paslanmaz çeliğe kıyasla daha yüksek sertliği, darbe direncini artırarak onları düzenli şok veya darbe alan uygulamalar için daha uygun hale getirir. Paslanmaz çeliğin sertliği ve tokluğu daha düşük olduğundan bu gibi durumlarda kullanıldığında kırılma olasılığı daha yüksektir.

Yorulma Dayanımı

Yorulma mukavemeti, bir malzemenin belirli sayıda döngü boyunca strese direnme yeteneğini ölçer. Yorulma gerilimi malzemenin dayanabileceği en yüksek gerilimdir. Örneğin paslanmaz 316L’nin yorulma dayanımı 146,45Mpa’dır. Genel olarak paslanmaz çelik, alaşımlı çeliğe kıyasla daha düşük yorulma dayanımına sahiptir. Ancak dubleks SS gibi bazı kaliteler, mikro yapılarından dolayı yüksek yorulma mukavemetine sahiptir.

Alaşımlı Çelik ve Paslanmaz Çelik Arasındaki Korozyon Direnci Farkı

Alaşımlı çelik ve paslanmaz çelik karşılaştırmasının bir diğer önemli özelliği korozyon direnci özellikleridir ve aynı zamanda SS ve alaşımlı çeliğin türüne de bağlıdır. Aşağıda karşılaştırmalarının genel bir temsili bulunmaktadır.

Genel Korozyon Direnci

Paslanmaz çelik, oksijene maruz kaldığında yaklaşık 30-80 nanometre oksit tabakası oluşturan Krom nedeniyle korozyonu ve pası yenmek için yapılmıştır. Sonuç olarak, bu kadar yüksek oranda Krom içermeyen diğer alaşımlı çeliklerden daha yüksek korozyon direncine sahiptirler. Alaşımlı çelikten farklı olarak imalat sonrasında koruyucu bir kaplama gerektirmezler. Bununla birlikte, her paslanmaz çelik sınıfının korozyon direnci vardır.

Çukurlaşma ve Çatlak Korozyonu

Çukurlaşma ve çatlak korozyonu, paslanmaz çelikte yaygın olan lokal korozyondur. Klorür iyonlarının ve diğer iyonların varlığı nedeniyle paslanmaz çelik malzemenin koruyucu kaplamasının lokal olarak parçalanması nedeniyle çukurlaşma meydana gelir. Böyle bir durum meydana geldiğinde malzeme birikerek korozyona neden olur.

Bağlantı elemanları gibi iki metal parçanın yakın temas halinde olduğu bağlantı noktalarında çatlak korozyonu meydana gelir. Çatlakların varlığı, klorür tuzlarının, nemin ve diğer kirletici maddelerin birikmesini teşvik eder ve bu da paslanmaz çeliğin parçalanmasını teşvik eder. Genel olarak Kromun varlığı, alaşımlı çeliğe kıyasla çukurlaşma ve çatlak korozyonu olasılığını azaltır.

Galvanik Korozyon

Galvanik korozyon, bir metalin varlığı diğerinin korozyonuna yol açtığında meydana gelir. Bu tip korozyon için metalik anot, katot ve elektrolit bulunmalıdır. Alaşımlı çelik, kromun bu tür elektron kaybını önlediği paslanmaz çeliğe kıyasla kolayca elektron verebildiğinden galvaniğe daha duyarlıdır. Alaşımlı çelikteki galvanik korozyon nedeniyle paslanmaz çelik genellikle alaşımlı veya karbon çeliğiyle birleştirilmez. Ayrıca, üstün bir elektrokimyasal potansiyele sahip olduğundan galvanik korozyona karşı daha az hassastır.

Gerilme C korozyonu C rafları

Gerilme korozyonu çatlaması, alaşımlı çelik ve paslanmaz çelik gibi birçok metalde bir ortamda meydana gelir. Düşük alaşımlı çelik suya yerleştirildiğinde veya paslanmaz çelik nötr sulu veya asidik çözeltilere yerleştirildiğinde meydana gelir. Paslanmaz çelik, özellikle 430 ve 444 gibi ferritik kaliteler, stresli korozyon çatlamasına karşı daha dayanıklıdır.

Korozyon Direncini Etkileyen Faktörler

Paslanmaz çelik gibi bir metalin korozyon direncini birçok faktör etkileyebilir. Bu faktörleri anlayarak bir malzemeyle ilişkili korozyon oranını kontrol etmek mümkündür. Faktörler şunları içerir:

  • Kaplamanın Varlığı ve İşleme: Kaplamaların varlığı malzemeyi koruyabilir, dolayısıyla korozyonu azaltabilir.
  • Isıl İşlem: Malzemenin tavlama ve su verme gibi ısıl işlemlere tabi tutulması mikro yapısını değiştirebilir ve korozyon direncini azaltabilir.
  • Malzeme Yüzey Durumu: Hasarlı bir malzeme yüzeyi, pürüzsüz yüzeylere göre korozyona daha duyarlıdır.
  • pH:  Bu, malzemenin yerleştirildiği ortamın asitliğini ve alkaliliğini belirtir. 1-7 pH değerinde alaşımlı çeliğin korozyon direnci azalır. Daha yüksek bir pH’ta etkilenmez hale gelir.
  • Elektrokimyasal Potansiyel: Her metal, bir elektrolite batırıldığında bir elektrokimyasal potansiyele sahiptir; Potansiyelin ölçülmesi, bir metalin hızlı korozyona uğrama yeteneğini gösterir.
  • İyonların türleri : Klorürler gibi iyonların varlığı bir metalin korozyon direncini azaltabilir. Bir diğer problemli iyon ise yıkıcı etkileriyle bilinen sülfat iyonudur.
  • İletkenlik:  Korozyonun oluşabilmesi için metalin bulunduğu ortamın iletken olması gerekir. Sonuç olarak damıtılmış suda korozyon meydana gelmez.
  • Sıcaklık:  Paslanmaz çelik ve alaşımlı çelik, daha yüksek sıcaklıklarda korozyon direncinde azalma gösterir. Bunun nedeni elektrolitlerin veya oksijenin artan difüzyon hızlarıdır.

Isıl İşlem ve İmalat Farkı

Isıl işlem, alaşımlı çelik ve paslanmaz çelik açısından mekanik özelliklerini arttırmanın bir yoludur. Aşağıda alaşımlı çelik ve paslanmaz çelik karşılaştırmasındaki farklar verilmiştir.

Isıl İşlem Prosesleri

  • Tavlama,  her iki çeliğin sünekliğini artıran bir ısıl işlem işlemidir. Çeliğin ısıtılmasını, ıslatılmasını ve yavaş yavaş soğumasına izin verilmesini (yalıtım malzemesine sararak veya kendi başına bırakarak) içerir. Alaşımlı çelik, daha yüksek karbon içeriği nedeniyle paslanmaz çeliğe göre daha düşük bir tavlama sıcaklığı gerektirir.
  • Normalleştirme  , ısıl işlem sonrası iç gerilimin giderilmesine uygun bir ısıl işlem işlemidir. Metalin yüksek bir sıcaklığa ısıtılmasını ve havayla soğutulmasını içerir. Normalleştirme metal parçanın kalınlığına bağlıdır.
  • Sertleştirme,  malzemenin mukavemetini arttırmayı, sünekliği azaltmayı ve kırılganlığını arttırmayı amaçlayan bir ısıl işlem işlemidir. Alaşımlı çelikler havayla soğutma işlemi sırasında su verme gerektirir. Ayrıca, daha yüksek karbon içeriği nedeniyle alaşımlı çeliklerin sertleştirilmesi karbon çeliğine göre daha kolaydır.
  • Temperleme,  metalin üst kritik noktasının altındaki bir sıcaklığa ısıtılmasını, sıcaklığın uzun süre tutulmasını ve havanın soğutulmasını içeren bir başka ısıl işlem işlemidir. Bu, kırılganlığın ve sertliğin azalmasına yol açar ve iç gerilimin azalmasına yol açar. 

Kaynaklanabilirlik

Alaşımlı çelik ve paslanmaz çelik yüksek oranda kaynaklanabilir. Bununla birlikte, paslanmaz çelik, daha düşük karbon bileşimi ve korozyona dayanabilen stabil bir oksit tabakası oluşturan Kromun varlığı nedeniyle alaşımlı çeliğe göre daha kaynaklanabilir. Bununla birlikte, martensitik ve dubleks SS daha az kaynaklanabilir olduğundan kaynaklanabilirlik kalitelere bağlıdır.

İşlenebilirlik

İşlenebilirlik, bir malzemeyi kesme veya işleme yeteneğini ifade eder. Paslanmaz çeliğin işlenebilirliği alaşımlı çeliğe göre daha düşüktür, bu da onu CNC işleme gibi işlemlerle daha az uyumlu hale getirir . Örneğin 304 paslanmaz çelik, 1018 gibi alaşımlı çeliklere kıyasla %78 işlenebilirlik oranıyla %40 işlenebilirlik derecesine sahiptir. Bununla birlikte HSLA çeliği gibi bazı alaşımların işlenebilirliği daha düşüktür.

Şekillendirilebilirlik

Şekillendirilebilirlik, malzemenin hasar görmeden deformasyona uğrama yeteneğini ifade eder. Paslanmaz çeliğin şekillendirilebilirliği mevcut kaliteye bağlıdır; martensitik çelik en az şekillendirilebilirliğe sahiptir.  

Uygulama Farkı

Alaşımlı çelik ve paslanmaz çelik farklı senaryolara uygulanabilir. Aşağıda müttefik çelik ve paslanmaz çeliğin ortak kullanımları ve seçim kriterleri yer almaktadır.

Alaşımlı Çeliklerin Ortak Kullanım Alanları

Genel olarak alaşımlı çelik, mukavemet, dayanıklılık ve aşınma direnci gerektiren çeşitli endüstrilerde yaygındır. Alaşımlı çelik aşağıdaki alanlarda yaygın uygulama alanı bulur.

  • İnşaat:  Alaşımlı çelik, gücü ve dayanıklılığı nedeniyle köprü, bina ve boru hatlarının yapımında kullanılan parçaların yapımında uygulanabilir.
  • Otomotiv endüstrisi:  Alaşımlı çelik, dişliler, akslar ve krank milleri gibi otomotiv bileşenlerinin markalanması için uygundur. 
  • Havacılık endüstrisi:  Alaşımlı çelik, iniş takımı ve türbin kanatları gibi yüksek gerilimli otomotiv bileşenlerinin yapımında uygulanabilir.
  • Alet yapımı:  Alaşımlı çelik, yüksek sertliğe ve aşınma direncine sahiptir; bu da onu matkaplar, testere bıçakları, freze bıçakları ve diğer aletlerin üretimi için mükemmel bir malzeme haline getirir.
  • Petrol ve gaz endüstrisi:  Alaşımlı çelik, boru hatları ve vanalar gibi yüksek sıcaklıklara ve basınca dayanabilen parçaların yapımı için uygundur.  

Paslanmaz Çeliğin Yaygın Kullanım Alanları

Paslanmaz çelik, mükemmel korozyon direnci nedeniyle birçok endüstride yaygındır. Bu malzemelerin bazı yaygın uygulamaları şunlardır.

  • Mutfak Eşyaları:  Paslanmaz çelik, çatal bıçak takımı, tencere seti ve çatal bıçak takımı gibi mutfak eşyalarının yapımında yaygın olarak uygulanabilir. Temizlenmesinin kolay olması, korozyona dayanıklı olması, leke tutmaması ve hijyenik olması nedeniyle geniş kullanım alanı vardır. 
  • Mimarlık ve inşaat,  sağlamlıkları, dayanıklılıkları ve korozyona dayanıklılıkları nedeniyle bina cepheleri ve korkuluklar gibi yapısal bileşenlerde malzeme kullanır.
  • Tıbbi ekipmanlar  biyouyumluluğu, sterilizasyon desteği, korozyona ve lekelenmeye karşı dayanıklılığı nedeniyle çoğu zaman paslanmaz çelikten yapılır.   
  • Otomotiv endüstrisi,  egzoz sistemleri, gövde panelleri ve kaplamalar gibi otomotiv bileşenlerini korozyon direnci olarak üretmek için paslanmaz çelik kullanır.  
  • Kimya ve petrokimya endüstrisi,  kimyasallara ve yüksek sıcaklıklara maruz kalmayı azaltmaya yardımcı olan korozyon direnci nedeniyle reaktörlerin ve depolama tanklarının astarlanmasında kullanılır.

Doğru Çelik Tipini Seçmek İçin Seçim Kriterleri 

Projeniz için doğru çelik türlerini seçmek (Alaşımlı çelik ve paslanmaz çelik), farklı seçim kriterlerini anlamayı içerir.

  • Uygulama:  Doğru çelik tipini seçerken dikkat edilmesi gereken ilk şey, çeliğin gerekli özelliklerini belirleyen uygulamadır.
  • Özellikler:  Uygulama ihtiyaç duyulan özellikleri belirleyecektir. Örneğin uygulama yapısal bir düzlemde ise yüksek mukavemetli ve tok bir çelik türü uygundur. Deniz ortamında korozyon direnci daha önemlidir.
  • Maliyet:  Çeliğin türü, bileşimine ve üretim sürecine bağlıdır. Kaliteden ödün vermeden maliyetinize düşen uygun maliyetli bir seçeneği tercih ettiğinizden emin olmalısınız.   
  • Kullanılabilirlik  , herhangi bir çeliği seçmeden önce dikkate almanız gereken başka bir faktördür. Kullanılabilirlik aynı zamanda maliyeti ve üretim sürecini de etkileyebilir.
  • Üretim süreci: CNC işleme, sac metal imalatı  gibi üretim sürecinin seçimi  de seçim sürecini etkileyebilir. Bazı çelik türlerinin işlenmesi, sertliklerine bağlı olarak birbirlerine göre daha kolaydır.  

Maliyet ve Çevresel Hususlar

Alaşımlı çelik ve paslanmaz çelik arasında seçim yapmadan önce maliyet ve çevresel etkileri de karşılaştırmalısınız.

Alaşımlı Çelik ve Paslanmaz Çelik: Yaşam Döngüsü Maliyetleri

Bir malzemenin yaşam döngüsü maliyeti, malzemeye sahip olmanın toplam maliyetidir. Buna başlangıç ​​fiyatı, bakım ve onarım maliyeti ve imha da dahildir. Alaşımlı çelik ve paslanmaz çelik açısından bakıldığında paslanmaz çeliğin başlangıç ​​maliyeti daha yüksektir. Ancak kendi kendini onarır ve %100 geri dönüştürülebilir. Bu nedenle genel yaşam döngüsü maliyeti alaşımlı çeliğe göre daha düşüktür.

Alaşımlı Çelik ve Paslanmaz Çelik:Çevresel Etki ve Sürdürülebilirlik

Alaşımlı çelik ve paslanmaz çelik birbiriyle karşılaştırıldığında, özellikleri nedeniyle yüksek çevresel avantajlara sahiptir. Geri dönüştürülebilirliği yeni hammadde ihtiyacını azaltır. Ayrıca dayanıklılığı ve korozyon direnci onu sürdürülebilir kılar. Paslanmaz çeliğin toksisitesi de düşüktür ve bu da kötü çevresel etkilerini azaltır. Genel olarak paslanmaz çeliğin çevresel etkisi düşüktür ve oldukça sürdürülebilirdir.

Doğru malzemeyi seçmek ve doğru üretim hizmetini kullanmak bir projenin başarısında belirleyici faktörlerdir. RapidDirect’te, CNC işleme, basınçlı döküm ve sac metal imalatı da dahil olmak üzere isteğe bağlı metal imalat hizmetleri sunuyoruz. Ayrıca seçim için farklı çelik türleri sağlıyoruz ve herhangi bir metal proje için en iyi malzemeyi öneriyoruz. Farklı malzemeleri, kaplamaları, miktarları vb. gösteren hızlı bir fiyat teklifi ve DfM analizi için çevrimiçi teklif platformumuza gidin.   

Alaşımlı Çeliğin Paslanmaz Çeliğe Göre Avantajları

Alaşımlı çeliğin paslanmaz çeliğe göre birçok avantajı vardır ve çeşitli uygulamalar için dikkate alınmaya değer bir malzemedir.

  • Uygun maliyetlidir.
  • Yüksek işlenebilirliği nedeniyle çok yönlüdür. 
  • Daha yüksek sıcaklık dayanımına sahiptir. 
  • Daha yüksek bir mukavemet-ağırlık oranına sahiptir.

Paslanmaz Çeliğin Alaşımlı Çeliğe Göre Avantajları

Paslanmaz çelik aynı zamanda alaşımlı çeliğe göre birçok avantajı olan, yaygın olarak kullanılan bir malzemedir.

  • Daha yüksek korozyon direncine sahiptir. 
  • Daha iyi bir estetik çekiciliğe sahiptir. 
  • Az bakım gerektirir.
  • Daha esnektir. 
  • Geri dönüştürülebilir.

Alaşımlı Çelik ve Paslanmaz Çelik Arasındaki Benzerlikler Nelerdir?

Alaşımlı çelik ve paslanmaz çelik birçok benzerliği paylaşıyor.

Her ikisi de demir bazlı alaşımlardır

Her iki element de demir alaşımlarıdır ve bu da onları demir bazlı alaşımlar yapar. Ancak, özelliklerini belirleyen başka elementleri farklı oranlarda içerebilirler.  

Gelişmiş Özellikler 

Her iki çelik türü de eklenen alaşım elementlerine bağlı olarak geliştirilmiş özelliklere sahiptir. Örneğin, Kromun varlığı her iki malzemenin korozyon direncini büyük ölçüde artırır. 

Çok yönlülük

Alaşımlı çelik ve paslanmaz çelik, özelliklerine bağlı olarak farklı senaryolarda uygulanabilir. Her iki malzeme de inşaat, makine ve otomotiv endüstrisinde kullanım alanı bulmuş ve çeşitli şekil ve formlarda üretilebilmektedir.

İmalat ve Kaynak

Her iki malzeme de karbon çeliğine kıyasla daha yüksek imalat ve kaynak özelliklerine sahiptir. Ancak alaşımlı çelik daha iyidir.

Isı tedavisi

Sertlik, süneklik ve kırılganlık gibi özellikleri değiştirmek için her iki malzemeyi de ısıl işleme tabi tutabilirsiniz. Bir yandan alaşımlı çeliğe yönelik ısıl işlem, su verme ve temperleme, tavlama ve normalleştirmeyi içerir. Öte yandan paslanmaz çelik tavlamaya, gerilim gidermeye ve sertleştirmeye tabi tutulur.

Geri dönüştürülebilirlik

Evet, her iki malzeme de geri dönüştürülebilir. Alaşımlı çelik de eritilebilir ve kaybolmadan yeni parçalar yapmak için yeniden kullanılabilir.

Uygulamanız için Doğru Çeliği Seçmek

Aşağıdaki faktörleri kullanarak uygulamanız için doğru çeliği seçebilirsiniz:

Fonksiyonel Gereksinimler

Malzemenin işlevsel gereksinimi, böyle bir projeye uygun çelik türlerini belirleyecektir. Örneğin, parça deniz ortamında kullanılıyorsa korozyon direnci önem kazanmaktadır. Sonuç olarak bu tür parçaların paslanmaz çelik kalitesinden yapılması gerekir. Diğer bir örnek ise güçlü alaşımlı çeliğin daha iyi bir seçim olabileceği inşaat gibi yapısal uygulamalardır.

Bütçe Kısıtlamaları

Bütçe kısıtlamaları projeniz için doğru çelik türlerini belirleyebilir. Maliyet açısından alaşımlı çelik, paslanmaz çeliğe göre daha az maliyetlidir. Ancak maliyet uğruna kaliteden çok fazla ödün vermemelisiniz.  

Estetik Tercihler

Estetik çekicilik açısından paslanmaz çelik popüler bir seçimdir. Sonuç olarak mimari ve iç tasarımda popülerdir. Malzemenin oldukça yansıtıcı bir yüzeyi vardır, bu da onu şık ve modern kılar. Dahası, üreticilere geniş bir ürün yelpazesi sunan çeşitli eğlence evleri ve şekillerde gelir.  

Bakım ve Yaşam Süresi

Bakım ve kullanım ömrü açısından paslanmaz çelik daha iyi bir seçenektir. Çok az bakım gerektirir veya hiç bakım gerektirmez ve kendi kendini onarabilen yapısı nedeniyle uzun ömürlüdür. Üstelik geri dönüştürülebilir.

Ürün Yelpazemize Göz Atın!

Alüminyum
1050 2007 2011 2014 2017A 2024
2030 3003 5005 5052 5083 5186
5754 6013 6026 6060 6061 6063
6082 7022 7050 7075
Alüminyum
301 (1.4310) 302 (1.4310) 303 (1.4305) 304 (1.4301)
304L (1.4307) 310 (1.4845) 316 (1.4401) 316L (1.4404)
420 (1.4021) 431 (1.4057) 440M (1.4116N)
630 (1.4542) 17-4 PH 1.4545 PH 13-8 Mo (1.4534)
Paslanmaz Çelikler
CuSn12 CuSn14 Mangan Bronz
Bronz
CuCo2Be (Kobalt-Bakır-Berilyum) Puntalık Bakır
Bakır
Soğuk İş Takım Çelikleri
1,2080 1,2379 1,2842
Sıcak İş Takım Çelikleri
1,2344 1,2365 1,2714 1,2367
Plastik Kalıp Çelikleri
1,2312 1,2738 1,2311 1,2316
Takım Çelikleri
Fosfor Bronz Pirinç İmalat Çelikleri Islah Çelikleri Otomat Çelikleri Rulman Çeliği Sementasyon Çelikleri Sfero Soğuk Çekme Boru Taşlanmış Çelik Miller Civa Çeliği Transmisyon Çelikleri Soğuk ve Sıcak Çekme Lama Polietilen 100 Polietilen 300 Polietilen 500 Polietilen 1000 Polietilen 1000 AST Polyamid PA6 Cast Polyamid PA6 G Pom-C PVC PP-H PET PEEK Pleksiglas Fiber Epoxy Mekanik Salmastra PTFE Salmastra Sentetik Salmastra PTFE Bant