Metal Günlüğü
Alüminyum Kullanım Alanları: En Önemli 6 Kullanım Alanı
Alüminyum kullanım alanları açısından bugün dünyanın en yaygın kullanılan demir dışı metallerinden birisidir.
Alüminyumun en ham hali olan alum, M.Ö. 5. yüzyıldan beri kullanılan malzemelerden birisidir. Yine de 19. yüzyılda bir grup bilim insanı saf alüminyum elde etmek amacıyla elektroliz süreci üzerinde deneyler yapıyordu. Sainte-Claire Deville ve Robert Wilhelm Eberhard Bunsen bunu 1854’te (birbirlerinden bağımsız olarak) başardılar.
Sanayiciler çok geçmeden alüminyumun esnekliği, dayanıklılığı ve hafiflik gücü nedeniyle sahip olduğu potansiyeli fark ettiler ve seri üretim yöntemleri oluşturmak için çaba harcadılar; bu, üreticilerin bugün doğal karşıladığımız birçok günlük ürünü yaratmasına olanak sağladı.
20. yüzyılın başlarında yaşanan iki dünya savaşı, alüminyum kullanım alanları açısından havacılıkta uygulanması konusundaki bilgileri hızlandırdı. 1900 yılında dünya alüminyum üretiminin 6800 ton olduğunu dikkate aldığımızda, 1950’li yıllarda bu rakam 2 milyon 810 bin tona çıktı. Bugün tonaj 58 milyon 500 bin ton civarındadır.
En Popüler Alüminyum Kullanım Alanları
Alüminyum kullanım alanlarında geniş bir endüstriye hitap etmesi nedeniyle farklı sektörlerde sıklıkla tercih edilen demir dışı metallerden birisidir.
Şimdi en popüler kullanım alanlarına bir göz atalım.
Yapı Sektörü
Alüminyum kullanım alanları içerisinde yapı sektörünün ayrı bir yeri verdır. Çelik ve alüminyum inşaat sektöründe iyi bir ikili oluştururlar. Çeliğin doğuştan gelen gücü ve sağlamlığı, bir binanın temellerini ve yapısını sağlamak için gereklidir; alüminyumun hafifliği ise, dayanıklılık/ağırlık oranının yapının genel bütünlüğünü koruduğu tüm alanların tamamlanmasına katkıda bulunur.
Alüminyumun en yaygın kullanım alanlarından biri çatı kaplamalarıdır. Aşındırıcı ve yanıcı olmayan özelliği ve aşırı iklim sıcaklıklarında binanın genel enerji verimliliğini artıran mükemmel termal özelliklere sahiptir.
Havacılık Sektörü ve Savunma Sanayi
Alüminyum kullanım alanları arasında yüksek kullanım oranlarına sahip sektörlerden birisidir.
Bir uçağın yaklaşık %80’i alüminyumdan oluşur. Güç-ağırlık oranı, uçakların yakıt açısından en verimli şekilde optimum mesafelerde uçmasına olanak tanır.
Alüminyumun havacılıkta kullanımı, onu ideal metal yapan üç temel özelliği nedeniyle teşvik edilmektedir: mukavemet-ağırlık oranı, korozyona karşı direnci ve sünekliği. Bu da uçak yapısında neredeyse her alanında kullanılabileceği ve genel işlevselliğini artırabileceği anlamına gelir. Örneğin bir uçağın dış karkasının boyanmasına gerek olmadığından, bir havacılık üreticisi yüzlerce kilogram boyadan tasarruf edebilir.
Otomotiv Endüstrisi
Alüminyum kullanım alanları içerisinde yüksek kullanım oranına sahip endüstrilerden birisidir.
Başlangıçta alüminyum bir otomobilin şasisinde kullanılıyordu ancak teknoloji geliştikçe otomobilin yapısının her alanına dahil edildi. Daha hafif ve daha uzun ömürlü olmasının yanı sıra alüminyum, mükemmel geri dönüşüm özellikleri nedeniyle sürdürülebilir bir malzeme tercihi haline geldi.
Günümüzde kullanımı gitgide artan elektrikli otomobillerin artık otomotiv endüstrisinin odak noktası olmasıyla birlikte, otomotiv üretiminde kullanılan alüminyumun oranı önemli ölçüde artacak ve artmaya devam edecektir.
Ev Aletleri
Alüminyum kullanım alanları içerisinde yine yadsınamaz öneme sahip bir kullanım alanı daha!
Çamaşırları her giydiğinizde, o akşam yemeğiniz için ilham almak umuduyla buzdolabını açtığınızda, tavuk pişirmek için fırını açtığınızda veya hazır bir yemeği mikrodalga fırına koyduğunuzda, alüminyumun inanılmaz derecede çok yönlü özelliklerinden faydalanırsınız.
Merdivenler ve Güvenlik Rampaları
Her gün milyonlarca insan pistlerde oturup, güvenli bir şekilde inebilmek için uçağın ön ve arka çıkışlarındaki merdivenlerin yerine yerleştirilmesini bekliyor. Çok az kişi bu merdivenlerin alüminyumdan yapılmış olduğunu ikinci kez düşünecektir. Benzer şekilde, yangın çıkışları, iskeleler, güvenlik rampaları, yürüyen merdivenler, merdivenler; her gün, bizi doğru yöne yönlendiren, endüstriyel olarak üretilmiş yürüyüş yolları şeklinde kalıplanmış alüminyum açılı kaplamalar tarafından bir şekilde taşınarak veya itilerek dünyada hareket ediyoruz.
Dolayısıyla, bir dahaki sefere dışarıdayken bir alüminyum kutu bölümü gördüğünüzde, bunun hepimizin güvende tutulmasında oynadığı önemli rolü anlayacaksınız.
Pencereler ve Kapılar
Alüminyum kullanım alanları içerisinde yapı sektöründen bağımsız ve üretimde alüminyumun çok kullanıldığı ürünlerdir.
İnce alüminyum profiller ilk olarak ulaşım endüstrisi tarafından tramvaylarda ve demiryolu vagonlarında kullanılmak üzere benimsendi. Daha da önemlisi, 1930’larda mimariye dahil edildiler ve özellikle dönemin daha çağdaş art deco tasarımını geliştirmeleriyle tanındılar.
Altmışlı ve yetmişli yıllarda, yeni PVC teknolojisinin yenileme pazarının yerini almasıyla alüminyum, konut pencere projeleri için bir malzeme olarak itibarını kaybetti ve bu, 20. yüzyılın son yirmi yılında plastik pencere pazarında bir patlamaya yol açtı.
Ancak alüminyum ticari kurulumlar için hala popüler bir seçimdi.
Son 15 yılda metal, konut pencerelerinin üretiminde yeniden popülerlik kazandı. Yeni teknoloji, şık hatlarından ödün vermeden sağlamlık ve dayanıklılık sağlıyor. PVC’den daha pahalı olmasına rağmen, daha ince bir profil, camın daha kapsamlı kullanımına olanak tanıdığından birinci sınıf tasarım projeleri için popüler bir seçimdir. Ek olarak, renk ve kaplamalarda daha fazla seçenek vardır, bu da onu daha geniş bir proje yelpazesine daha uygun hale getirir.
Alüminyum Kullanım Alanları ve Daha Sürdürülebilir Bir Gelecek
Alüminyum kullanım alanlarının fazlalığı, belirleyici alanlarda vazgeçilmez bir metal olması nedeniyle kullanımı, aşılmaz özellikleri ve geniş alaşım yelpazesiyle bugün halen vazgeçilmez metallerden birisi olarak önemini korumaya devam ediyor.
Önümüzdeki yılların gündemini zorlayan şey alüminyumun sürdürülebilirliğidir. İster çevrimiçi olarak küçük miktarlarda alüminyum sipariş edin, ister seri üretim projeleri için büyük miktarlarda teklif talebinde bulunun, geri dönüştürülmüş alüminyumun yüksek kalitesi, dünyanın doğal kaynaklarını koruma isteğimiz, daha iyi bir geleceğe ilerlemeyi engellememesini sağlar.
Alüminyumun yüzde 100’ü, doğal gücünü ve bütünlüğünü kaybetmeden geri dönüştürülebilir ve bugüne kadar üretilen tüm alüminyumun yüzde 75’i hâlâ dünya çapındaki projelerde aktif olarak kullanılmaktadır. Tasarım projelerinize daha fazla alüminyum katmak istiyorsanız farklı alaşımlar, boyutlar ve kaliteler için hemen bizimle iletişime geçin.
Ürün Yelpazemize Göz Atın!